jaką kawę warto pić


Prawdziwi smakosze kawy, wiedzą, iż to, co kryje się pod nazwą „kawa rozpuszczalna” kawą najmniej nie jest. Jest wyłącznie napojem kawopodobnym. Prawdziwy smak, aromat i doznania oferuje dopiero kawa ziarnista. W hipermarketach oferowanych jest sporo marek kaw gotowych do zaparzenia. Są to już zmielone ziarna. Kawę mieloną parzyć wolno zarówno „tradycyjnie”, to znaczy po turecku, jak i stosować do tworzenia kawowych specjałów z ekspresu, takich jak espresso lub latte. Natomiast jeszcze lepszym wyborem jest postawienie na kawę kupowaną w formie ziaren i zainwestowanie we prywatny młynek do niej. Nic nie równa się smakowi dobrej jakościowo, pachnącej, świeżo zmielonej tuż przed zaparzeniem ziarnistej kawy.
Kawa ziarnista oznacza naturalnie dłuższy okres przyrządzania, aczkolwiek odwdzięcza się unikalnością wykonanego z niej naparu. Kawa arabica to napój niezwykły: pobudzający, dodający otuchy, towarzyszący w wielu przypadkach pracy twórczej, ale też rodzinnym, jak również towarzyskim i biurowym spotkaniom. Jej przygotowywanie może służyć celebracji wspólnie spędzonych w gronie bliskich chwil. Uraczenie zaś pyszną kawą ważnego gościa z pewnością wpłynie na dobry odbiór naszej osoby w jego oczach. Kawa ziarnista oznacza postawienie na jakość, wybór tego, co lepsze, wydatkiem tegoż, co szybkie i wygodne.

Picie kawy ma solidnie utrwalone miejsce w naszej kulturze. Pija się ją zarówno w domu, jak i w pracy, serwuje przy wielorakich okazjach. Sporo jednostek nie wyobraża sobie świtu czy też popołudnia pozbawionego smaku tego wybornego napoju. Gorzki smak kawy perfekcyjnie współgra z kawałkiem ulubionego ciasta czy kostką słodkiej czekolady. Rytuał picia kawy to z pewnością pewna rozkosz, na jaką sami sobie pozwalamy. Należałoby poświęcić trochę więcej czasu, wybierając odpowiednie ziarna i samodzielnie je mieląc, aby ta rozkosz była jeszcze pełniejsza.

Źródło: kawaiherbata24.pl