Przydatne przyrząd w cukierni

Mimo że nasza wyrozumiałość smaków jest różna, to nader trudno napotykać figurę, która nie miłowałaby słodkości, obojętnie od ich odmiany. A tych mamy w bazarach i cukierniach pełną masę – od ciast również tortów, poprzez ciastka, kończąc na kremach, waflach bądź czekoladach.

Oblewarka

Nader wiele tego typu wyrobów tworzone jest manualnie bądź z użyciem właściwiej, niekoniecznie bardzo pogmatwanej maszynerii – wszystko podlega po prawdzie od wymagań dotyczących produktu ostatecznego. Wielu z nas jednakże zastanawia się, jak wolno uzyskać efekt zalania słodkości równomierną polewą, na przykład czekoladą – to wcale nie jest proste zadanie!

Maszyną służącą do takiego wspierania toku cukierniczego istnieje tak zatytułowana oblewarka – nazwa ta fenomenalnie zwraca normę jej sprawiania, ponieważ obsługuje właśnie pluskaniu cukierków rozlicznymi lukrami, glazurami bądź innymi słodkościami. Pozwala to także na prędkie uzyskiwanie tego typu wyniku dla większej ilości słodyczy, oraz rytmiczne rozprowadzanie polew, bez ryzyka, że część zostanie zatopiona, odrębne zaś będą miały ją aż za grubą.

oblewarka

Podstawowym fragmentem wyekwipowania jest też tunel schładzający, w którym krąży naturalnie chłodne powietrze. Dopuszcza to na nieco szybkie ostyganie polewy, w zamierzeniu czego wyrób jest nader szybko ukończony do okazywania lub skonsumowania – nie ma leniwie oczekiwać na zastój polewy, co jest w stanie poskutkować dodatkowo jej spłynięciem.

Bardziej zaawansowane zaopatrzenia rozporządzają w podobny sposób szczegółem takim jak roztapiarka, który umożliwia na przeistoczenie kremów, nadzień bądź czekolady z fazy sztywnej w ciepłą. Przed cukiernikiem inicjuje to tak naprawdę ogromne możliwości dotyczące modyfikacji przygotowywanych słodkości, dodatkowo podejście vis-a-vis oczekiwaniom klientów, którzy mogliby zgłaszać zadysponowanie na z większym natężeniem nietypowe słodkości.

Źródło: www.techmasz.info

Może Ci się również spodoba