Sushi kraków

Rodzaje sushi

Razem z rozwojem technik przygotowania sushi kraków, a także z ilością składników, jakie były używane do ich stworzenia, powstało kilka rodzajów sushi. Jednym z nich jest nigiri-zushi, które jest formowane na dłoni. Tego typu sushi kraków składa się z ryżu zaprawionego octem oraz kawałka ryby czy owoców morza. Ryż formuje się w mały owalny kształt, który będzie można zjeść za jednym razem. Sushi kraków jest pokrywane tej samej wielkości plastrem ryby, owoców morza lub japońskiego omletu. Pomiędzy te warstwy jest dodawany chrzan wasabi. 

Sushi kraków

Maki – zushi

Kolejnym rodzajem sushi kraków jest maki-zushi czyli tak zwane sushi kraków zwijane. Jest ono podawane w formie rolek ryżu, które są owinięte morskimi algami, czyli wodorostami nori. Sushi kraków maki są bardzo proste w przygotowaniu. Na wodorosty układa się ryż, następnie różne dodatki – owoce morza, awokado, tykwę czy różnego rodzaju ryby i zwija się. Do zwijania wykorzystuje się bambusową matę, dzięki niej powstaje rulon, który kroi się na małe kawałki. Sushi kraków maki można również podzielić ze względu na rozmiar, ponieważ możemy otrzymać zarówno małe 2-3 cm hoso-maki, średniej wielkości 3-4 cm chu maki, a także duże, płaskie około 6 centymetrowe futo maki. Innym sposobem podziału może być rodzaj podawania. Sushi kraków można podawać jako rożek z nori, który jest wypełniony dodatkami – temaki, a także jako uramaki, które są odwrotnością standardowego podania – nori oraz dodatki znajdują wewnątrz, natomiast ryż tworzy warstwę zewnętrzną.

Zobacz więcej na: http://genji.pl/

Może Ci się również spodoba